Kosketus

Aikaisemmissa teoksissani olen tutkinut läsnäolon ja poissaolon kitkaa, olemista ja ei-olemista, paikkaa ja ei-paikkaa, häivytettynä erilaisiin tarinallisiin muotoihin. 

 Teos Ties I, ja Ties II siirtyy valokuvan pinnasta tutkiakseen kiinteää ja aineetonta. Sen metodina on viitoittaa ajattelua kohti uudenlaisia olemisen muotoja.

Ajatus teoksesta kokonaisuutena  on  vastakkainasettelu mahdollisen totutun ajattelun/ toiminnan rinnalle. Teos herättelee tapaa katsoa ja olla. On sitten oleminen järjen ja impulsien verkosto, voi ennen kohtaamista lähettää ajatuksessa Hyvän intentiona toisille. tapahtumien  syy ja seuraussuhteista riippumatta. Ajatus kohdata  impulsin ja järjen ulkopuolelta hyvän keskuksessa. 

Kädet ovat valjastettu vaikuttamiseen, toimintaa, yhteyden luomiseen.
Antiikin Kreikan taiteessa käsien esittäminen oli tarkasti säädeltyä ja se muuttui ajan myötä. Alun perin veistoksissa kädet kuvattiin usein suorina kylkiä vasten. Tämä oli erityisesti arkaaiselle kaudelle ja siihen liittyi staattinen, jäykkä ilme. Tässä vaiheessa taiteilijat pyrkivät säilyttämään hahmon tasapainon ja symmetrian. Klassinen kaudella taiteilijat alkoivat luoda realistisempia ja dynaamisempia esityksiä ihmiskehosta. Käsien asento muuttui monivivahteiseksi ja elävämmäksi, mikä heijasti liikkeen ja tunteen esittämistä. Käsien asennot saattoivat olla rentoutuneempia, ja ne kuvattiin usein vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, esimerkiksi tukemassa hahmon asentoa tai tuomassa ilmeikkyyttä ilmeeseen. Hellenistisessä taiteessa kädet saattoivat olla monimutkaisemmissa ja dramaattisemmissa asennois- sa, joskus jopa ulottuen ulos veistoksen rajojen ulkopuolelle, antaen teokselle lisää liikettä ja ilmeikkyyttä. Taiteilijat pyrkivät esittämään tunteita ja voimakkaampia ilmiöitä, joten käsien liike ja asennot olivat tärkeässä roolissa. Taiteessa käsien yhdistäminen kuten sormien asentoja tai eleitä ilmentäen, saatoivat viestiä jumalallisia tai filosofisia merkityksiä.Käsillä on ollut vuosisatojen rooli tunnetilojen ja ajatusten välittämisessä.

Kosketus-näyttely koostuu tilallisista teoksista, äänestä ja valovideoteoksesta. Teosten tarkoituksena on kutsua katsojia osallistumaan.

Toimintasuunnitelma, teoksen toteutus

  • Kaksi yhteisöllistä taideteosta. Ties I, paperiveistos ja Ties II , kipsiteos, ääni, liikkuvakuva


    TOTEUTUS

  • Espoolaiset koulut yhteistyökumppaneina (Viherlaakson yläaste ja lukio)

  • Aikataulu: Kevät25 Alustus - Syksy, talvi toteutus 25.

  • Järjestämme Espoon kaupungin kanssa keskustelutilaisuudet asiantuntijoiden kanssa aiheesta, julkisen taideteoksen julkistamisen yhteydessä syksyllä2025.

Teemme nuorten kanssa yhdessä muotit, joista valamme taideteoksen osat. Teos käsittää 500-käsiparia ja abstraktia pienesinettä, josta teos “AISTIT” rakennetaan. Teoksen materiaali on kestävä, teos ei vaadi huoltotoimenpiteitä valmistuttuaan.Yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa mietimme sopivaa näyttelypaikkaa/sijoituspaikkaa, johon osallistava taideteos “AISTIT” sijoitetaan. Julkinen koulurakennus tai sairaala voisivat olla mahdollisia sijoituspaikkoja. Tämä sovitaan yhdessä Espoon kaupungin kanssa.

Arvioitu teoksen koko:Teos kootaan paloissa, joten sitä on helppo kuljettaa, siirtää ja liikuttaa.Teos voidaan jakaa pienempiin yksiköihin tarvittaessa. Se toimii sekä pienemmässä että isommassa mittakaavassa.Teoksen päämäärä on viestiä ja tuoda iloa. Teos ilmentää kosketusta, rohkeutta toisiin tukeutumisesta.

Taideteoksen julkistamistilasuuden yhteyteen, järjestämme yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa keskustelutilaisuuden. Pyrin osallistamaan eri alojen asiantuntijoita keskuteluun.

Taiteellinen työskentely näkyy Espoossa ja uudistaa Espoolaista taidekenttää.

I feel blue, 2023
Video loop on ipad and mobile phone
264HD, no soun
Jenny ja Antti Wihurin kokoelma

Previous
Previous

Gallery AMA, Helsinki 2023

Next
Next

Photographic Center Peri, 2023